Heb ik nieuwe wormen nodig?

Nee. Bij normaal gebruik kunnen de wormen tot 9 jaar oud worden en zullen er ook baby wormpjes geboren worden.

Is een wormenbak veel werk

Het lange antwoord

Hoeveel wormen heb ik nodig en heb ik na verloop van tijd nieuwe nodig?

Hoeveel compostwormen je nodig hebt hangt af van de grootte van je wormenbak. In de gemiddelde wormenbak leeft 0,5kg tot 1kg wormen. In de Hungry Bin leven 2kg wormen.

Wanneer je start kun je het beste beginnen met de helft van de maximale hoeveelheid aan wormen. Later kan je eventueel extra wormen toevoegen. In het begin is het leefklimaat nog niet optimaal. Hierdoor hoef je niet meteen alle wormen te gebruiken. 

Een goed werkend wormenhotel houdt zichzelf in stand. Dat wil zeggen het aantal wormen zal zich aanpassen aan de hoeveelheid groenafval. Elke 2-3 maanden verdubbelt de populatie zich tot ze met genoeg zijn.

Bij extreme kou gaan wormen in diapauze, een soort winterslaap. Lees meer bij: winter.

Wanneer het goed fout gaat kan de wormenpopulatie sterven. Situaties waarin dit kan voorkomen zijn:

  • Wormenbak in de volle zon bij 35C
  • Te veel afval in één keer leidt tot totale rotting van de bak. Wormen gaan op de vlucht.
  • pH langdurig onder de 6 kan leiden tot verzuring van de gehele bak.

Een schaduwrijke plek en goede afwatering zijn daarom belangrijk, tap regelmatig af of zet het kraantje open met een bakje eronder. De zuurgraad moet neutraal zijn, bij normaal gebruik is dit in orde. Bij extreem veel zuren kun je karton toevoegen om de pH waarde te neutraliseren. Karton is de oplossing voor bijna alle problemen in de bak. Bijna elk huishouden heeft een gevarieerd aanbod aan groenafval. Maak je over de wormen geen zorgen, zij redden zich wel. Nieuwe compostwormen heb je niet zomaar nodig. Welke soort wormen je nodig hebt, lees je hier.

Terug naar kennisbank