Heb ik nieuwe wormen nodig?

Nee. Bij normaal gebruik kunnen de wormen tot 9 jaar oud worden en zullen er ook baby wormpjes geboren worden.

Is een wormenbak veel werk

Het lange antwoord

Hoeveel wormen heb ik nodig en heb ik na verloop van tijd nieuwe nodig?

Hoeveel compostwormen je nodig hebt hangt af van de grootte van je wormenbak. In de gemiddelde wormenbak leeft 0,5kg tot 1kg wormen. In de Hungry bin leven 2kg wormen.

Wanneer je start kun je het beste starten met de helft van de maximale hoeveelheid aan wormen en later eventueel extra wormen toevoegen. In het begin is het leefklimaat nog niet optimaal namelijk waardoor je in het begin niet de max. hoeft toe te voegen.

Een goed werkend wormenhotel houdt zichzelf in stand. Dat wil zeggen het aantal wormen zal zich aanpassen aan de hoeveelheid groen afval. Elke 2-3 maanden verdubbelt de populatie zich tot ze met genoeg zijn.

Bij extreme koude gaan wormen in diapauze, een soort winterslaap. Lees meer bij: winter.

Wanneer het goed fout gaat kan de wormenpopulatie sterven. Situaties waarin dit kan voorkomen zijn:

  • Wormenbak in de volle zon bij 35C
  • Teveel afval in een keer wat leidt tot totale rotting. Wormen gaan op de vlucht.
  • pH langdurig onder de 6 kan leiden tot verzuring van de gehele bak.

Een schaduwrijke plek en goede afwatering is daarom belangrijk, tap regelmatig af of zet het kraantje open met een bakje eronder. De zuurgraad moet neutraal zijn, bij normaal gebruik is dit in orde. Bij extreem veel zuren kun je karton toevoegen om de pH waarde te neutraliseren. Karton is de oplossing voor bijna alle problemen in de bak. Bijna elk huishouden heeft een gevarieerd aanbod aan groen afval en werkt het letterlijk appeltje eitje en zul je geen nieuwe compostwormen nodig hebben. Welke soort wormen je nodig hebt, lees je hier.

Terug naar kennisbank