Welke wormen heb ik nodig?

De juiste compostwormen zijn er grofweg in 2 soorten. Onze wormenmix bestaat uit deze 2 soorten die samen een perfect team vormen.

koop compostwormen

Het complete antwoord

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn onvoorstelbaar veel wormensoorten, wel 10.000! Regenwormen (earthworms) leven op het land en verbeteren de bodemstructuur. Wereldwijd zijn er 670 soorten regenwormen bekend.

compostwormen

Regenwormen zijn over het algemeen in te delen in 3 soorten:

  1. Tunnelbouwers – Diepgravers
  2. Bodem verbeteraars – Bodemwoelers
  3. Afvalverwerkers – Strooiselwormen

Tunnelbouwers werken tot 3 meter diep in de aarde. Ze maken lange diepe tunnels en zorgen dat de aarde goed belucht is en dat de afwatering goed verloopt. Per voetbalveld kan er tweehonderdduizend liter water in deze gangen worden gebufferd waarna het langzaam wordt opgenomen door planten en diepere waterlagen.

Bodem verbeteraars doen erg nuttig werk in de eerste 50 cm van de aarde. Ze nemen verwerkte plantenresten mee naar de wortels van de planten en zorgen voor het beluchten en verbeteren van de toplaag waarin onze planten groeien.

Afvalverwerkers leven aan de oppervlak in de eerste 10 cm van de grond. Ze trekken gevallen bladeren en takjes de grond in en verwerken dit samen met andere bodemdiertjes tot vruchtbare bodem. Soms zie je tussen de stoeptegels een opgerold blad verticaal uit de grond steken, dit is het werk van de wormen, je noemt het een wormensigaar!

Welke wormen zijn geschikt voor een wormenbak?

In een wormenbak leven met name afvalverwerkers en bodem verbeteraars. De compostwormen die wij leveren bestaan uit een mix van deze 2 soorten:

  1. Eisenia Fetida
  2. Eisenia Hortensis

Elke worm heeft ontzettend veel benamingen, hierbij een lijst.

Eisenia Fetida Eisenia Hortensis
Tijgerworm Dendrobaena veneta
Mestworm Springer
Gestreepte worm European nightcrawler
Red wiggler Visworm

 

Hoe kom je aan compostwormen?

  1. Composthoop: Heb je een composthoop dan zitten hier de juiste wormen in. Een handje hieruit toevoegen aan je wormenbak is gratis en bevat ook nog eens jouw eigen tuinmateriaal.
  2. Kopen: Wij verkopen de juiste mix aan compostwormen, klik hier.
  3. Natuur: Leg een hand GFT afval in de natuur, meng het van te voren met wat koffieprut en graaf dit half in. Na verloop van tijd (3 weken) zitten hier de juiste wormen tussen. Schep het met aarde en al in je wormenbak.
Terug naar kennisbank