Vakantie, wat doe ik met mijn wormenbak?

Geen paniek. Wormenbak en vakantie gaan goed samen. Alleen een lange zomervakantie heeft wat voorbereiding nodig. Tijdens korte vakanties van 2 weken kun je de bak prima zo achter laten. Zorg alleen dat je met oogsten even wacht en ga niet extra veel afval geven. Ze hebben genoeg groen afval om te herkauwen.

 

Het lange antwoord

Hoe bereid je de wormenbak voor op een zomervakantie?

Korte vakantie (1-2 weken)

Tijdens een korte vakantie van 1 of 2 weken hoef je je absoluut geen zorgen te maken bij een reeds opgestarte wormenbak. De wormen kunnen prima vooruit met de aanwezige hoeveelheid afval, je hoeft niks extra te geven. Heb je je wormenbak net opgestart dan is 1 à 2 weken ook echt geen probleem. Zorg er in dit geval wel voor dat het lekker vochtig is in de bak en leg er desnoods een vel doordrenkt karton boven op zodat de bak niet uitdroogt. Zet ook het kraantje open zodat de lekbak niet vol loopt en er wormen kunnen verdrinken. Bij warm weer zet je de bak op de meest koele en schaduwrijke plek die je hebt. Lees hier nog meer tips hoe je de wormenbak kunt koelen.

Lange vakantie (4-6 weken)

Tijdens een langere vakantie kun je een paar simpele voorbereidingen treffen. Het belangrijkste is vocht en temperatuur. De volgende dingen kun je doen:

  1. Wacht met het oogsten van wormenmest. Hoe meer vulling hoe meer voeding er aanwezig is. 
  2. Meng door je groenafval wat kleine takjes (lucifer dikte) en wat meer gesnipperd karton. Hier doen de wormen langer mee.
  3. GEEN extra portie. Ga niet een extra dikke laag afval aanleggen. Dit gaat rotten en werkt eerder nadelig.
  4. Plaats je wormenbak op een koele schaduwrijke plek gedurende de zomer maanden. Heb je een koele kelder dan is dat helemaal ideaal.
  5. Zorg dat je je wormenbak niet te droog achter laat. Bij normaal gebruik zal dit geen punt van aandacht zijn. Bij de opstart of tijdens een lange droge periode is het goed dit te checken.

Veel vakantieplezier!

Terug naar kennisbank