Wat is goed startmateriaal

Voor het opstarten van een wormenbak heb je de volgende dingen nodig:

  • Onderin (biologische) vochtige tuinaarde, gebruik geen turf dit is te zuur. 
  • Vochtig karton en snippers papier. Nat scheurt het ook makkelijker.
  • Afhankelijk van het formaat 500gr tot 1 kg compostwormen.

Het lange antwoord

Hoe start je een wormenhotel?

Wil je een vliegende start maken met je wormenhotel, zorg dan voor goed startmateriaal. In de wormen wereld wordt dat ook wel bedding genoemd. Het is de laag aarde waar de wormen in leven. Wanneer een wormenhotel op volle snelheid is dan bevat deze laag aarde vele levensvormen zoals verschillende bodemdiertjes en microben.

Voor een succesvolle start kun je dus naast het startmateriaal wat hier boven is genoemd, ook nog een handje compost of composterende bladeren uit het plantsoen toevoegen. Dit zal het proces alleen maar versnellen.

Wij starten veel wormenhotels op met een emmertje humus uit draaiende hotels zodat het sneller gaat. Voor een normale start duurt het 3 tot 4 maanden waarbij je de eerste 8 weken rustig de hoeveelheid groen afval gaat opvoeren en zorgt dat er voldoende vocht is.

De start

Je vult je hotel met een laag kokosvezel of tuinaarde. Bij de action en ikea verkopen ze kokosblokken. Gebruik geen turf, dit is te zuur.

Karton en papier snippers zijn goed materiaal om hier aan toe te voegen. Onze tip is een kartonnen doos in de regen te zetten en als deze goed doorweekt is pas in stukken te scheuren. Dit gaat dan lekker makkelijk en het karton is dan goed doorweekt. De snippers en de grond mix je door elkaar en maak je goed vochtig. Op deze laag van grond en papier pulp kun je de wormen vrij laten.

Start heel geleidelijk met voeren en begin met zachte en makkelijk verteerbare kost zoals komkommer, avocado, salade en wat bruin blad uit de tuin.