Wat zijn de ideale omstandigheden voor de worm? 

Temperatuur, vochtigheidsgraad en pH waarde zijn van belang. In Nederland hebben we een ideaal klimaat. De warmste maanden zijn juli en augustus waarin het schommelt tussen de 20-25C. Daarnaast gedijt de worm bij een licht vochtige bak wat door het groen afval ook vochtig blijft. pH reguleer je met de juiste mix aan afval dat je geeft. Compenseer zuur fruit met een eierdoos.

Beste temperatuur wormenbak

Wormen zijn net als mensen als het aankomt op temperatuur. Als wij het comfortabel hebben dan hebben wormen het ook naar hun zin. Tussen de 12 en de 25 graden is de ideale temperatuur. In de winter is dit natuurlijk wat moeilijker te realiseren. Als je je bak draaiende wilt houden, zorg dan dat je hem boven de 10 graden houdt. Zet de wormenbak beschut tegen de woning, in een schuur, garage of kelder.

Graden celcius Reactie van de worm Actie
> 35C Gaat op de vlucht Koelen!
30-35C Zoekt koelste plek Stop met voeren
25-30C Minder actief Weinig voeren
20-25C Happy worm Normaal gebruik
15-20C
10-15C
5-10C Minder actief Weinig voeren
0-5C Winterslaap Stop met voeren
< 0C Winterslaap Geen gevaar

Let op: De temperatuur in de wormenbak is altijd 3-4C gunstiger door de isolerende werking van de grond en de bak.

Standplaats wormenbak

De ideale plek of locatie voor een wormenbak in de zomer is in de schaduw. Bij voorkeur ook beschut tegen de wind. In de winter kun je de wormenbak het beste tegen de gevel van het huis zetten en het zonnetje erop is dan juist weer gunstig voor de temperatuur. Ook in de winter moet je de wormenbak uit de wind houden.

Vochtigheid

De grond van een wormenbak moet zo nat zijn als een uitgeknepen washandje, lees hier meer.

pH waarde wormenbak

Naast temperatuur en vochtigheid is de pH waarde van belang voor het optimaal functioneren van de wormenbak. De pH waarde is een maat voor de zuurgraad en loopt van 0 tot 14 waarbij een pH van 7 neutraal is. De worm functioneert het beste tussen een pH van 6.5 en 8.0. Wormen kunnen overleven tussen een pH van 5 en 9.

GFT afval is redelijk neutraal en kan zuur worden door veel citrus vruchten (sinaasappel, citroen, limoen), ananas en tomaten. Bij normaal gebruik is de pH waarde niet echt een issue. Wanneer je teveel afval toevoegt dan kan het gaan rotten en daardoor ook te zuur worden.

Om de pH weer neutraal te krijgen kun je de volgende dingen toevoegen:

  • kalk
  • karton
  • geplette eierschalen (bevat kalk)
  • Met de riek beluchten door de compacte laag wat uit elkaar te trekken

C/N ratio

Een andere manier om er naar te kijken is de koolstof stikstof ratio van je afval. Veel stikstof kan voor verzuring zorgen. Het toevoegen van afval met een hoog koolstof gehalte, ofwel een hoge C/N ratio maakt het minder zuur. Dit kan gedaan worden door karton, houtsnippers, hele dunne takjes, bruin blad (geen eiken) en dergelijke toe te voegen. Eierdozen, toiletrolletjes en karton is hierbij makkelijk verkrijgbaar in en om huis. Het wondermiddel in een wormenbak zijn eierdozen. Voeg droge eierdozen toe wanneer het te nat is en bij een te droge bak kan een nat geweekte eierdoos juist gebruikt worden om het lekker vochtig te houden.

Terug naar kennisbank