Hoe werkt een wormenbak?

Composteren met wormen is een koude vorm van composteren. Het is nagenoeg geurloos en gaat erg snel. Per dag verteren wormen hun eigen lichaamsgewicht aan groenafval. Daarbij slinkt het organisch afval met 80% in volume! Na ongeveer 4 maanden is de eerste hoeveelheid afval volledig omgezet en kan geoogst worden als waardevolle wormencompost.

Is een wormenbak veel werk

Het lange antwoord

Hoe werkt een wormenhotel?

Wormenbakken zijn er in vele soorten en maten, maar hebben allen dezelfde soort opbouw en werking. Het idee is het verteringsproces in de natuur na te bootsen, maar dan in een bak. In het “wild” leven in de bovenste laag aarde strooiselbewoners; wormen en andere diertjes die gevallen bladeren en dergelijke afbreken tot humus. Humus vormt de rijke zwarte bovenlaag waarin we ook onze groente verbouwen. Wat is dan het verschil met de natuur? Bijna geen! Het proces gaat hetzelfde als in een natuurlijke bodem. Alleen de manier waarop jij aan je zwarte goud komt is makkelijker, namelijk van onderuit de bak! Bij een gestapelde wormenbak doe je dit door de onderste bak weg te halen, leeg te maken en weer bovenop te zetten, om vervolgens weer te vullen met je groenafval. Bij een “flow through model”, zoals de Hungry Bin, zit er onderaan de trechter een klep waar je een brok zwarte aarde weghaalt. Hierdoor zal de gehele inhoud langzaam naar beneden zakken, waardoor bovenin weer ruimte zal ontstaan. Een soort silo dus. Bovenin groenafval. Onderuit zwarte aarde. 

Uitleg wormenbak van boven naar beneden:

hoe werkt een wormenhotel

  • De bovenste laag bevat je afval
  • Daaronder wonen de wormen die zich een weg naar boven eten.
  • Daaronder ontstaat de gereed gekomen wormenmest / tuinaarde
  • Onderaan bevindt zich een opvangbak voor het vrijkomende vocht / wormenpercolaat

De compostwormen voer je je ongekookte groente- en fruitresten. Snippers gescheurd karton voeg je soms toe om de pH waarde neutraal te houden. Het ecosysteem in jouw wormenhotel komt bij normaal gebruik in evenwicht. De juiste vochtigheid, temperatuur en zuurgraad zijn van belang.

Als je echt wilt begrijpen hoe het proces precies werkt, dan kom je uit bij een stukje microbiologie. Het zijn de microben (micro-organismen) in een wormenbak die het groenafval afbreken. De wormen eten de microben samen met kleine deeltjes groenafval. 

De wormen wurmen zich door de aarde en door deze peristaltische beweging verteren ze ook om zich heen. De uitwerpselen van de worm bevatten super veel nuttige microben en die breken het groenafval ook weer af buiten de worm. Het proces moet even op gang komen. Wanneer de wormen op volle kracht in de bak werken, is het eindresultaat zwart goud. Oogsten maar! 

Terug naar kennisbank