Hoe werkt een wormenbak?

Composteren met wormen is een koude vorm van composteren. Het is nagenoeg reukloos en gaat erg snel. Per dag verteren wormen hun eigen lichaamsgewicht aan groen afval. Daarbij slinkt het organisch afval met 80% in volume! Na ongeveer 4 maanden is de eerste hoeveelheid afval volledig omgezet en kan geoogst worden als waardevolle bodemverbeteraar.

Is een wormenbak veel werk

Het lange antwoord

Hoe werkt nu een wormenhotel?

Wormenbakken zijn er in vele soorten en maten maar hebben allen dezelfde soort opbouw en werking. Het idee is het verteringsproces in de natuur na te bootsen, maar dan in een bak. In het “wild” leven in de bovenste laag aarde strooiselbewoners; wormen en andere diertjes die gevallen bladeren en dergelijke afbreken tot humus. Humus vormt de rijke zwarte bovenlaag waarin we ook onze groente verbouwen. In een wormenbak gebeurt precies hetzelfde. Het verschil met de natuur is dat je de zwarte laag aarde van onderaf gaat oogsten/weghalen. Bij een gestapelde wormenbak doe je dit door de onderste bak weg te halen, leeg te maken en weer bovenop te zetten om vervolgens weer te vullen met je groen afval. Bij een “flow through model” zoals de Hungry Bin zit er onderaan de trechter een klep waar je een brok zwarte aarde weghaalt waardoor de gehele inhoud langzaam naar beneden kan zakken waarbij bovenin weer ruimte ontstaat. Een soort silo dus. Bovenin groen afval. Onderuit zwarte aarde. Beide systemen hebben zo hun voor en nadelen.

Uitleg wormenbak van boven naar beneden:

hoe werkt een wormenhotel

  • De bovenste laag bevat je afval
  • Daaronder wonen de wormen die zich een weg naar boven eten.
  • Daaronder ontstaat de gereed gekomen wormenmest / tuinaarde
  • Onderaan bevindt zich een opvangbak voor het vrijkomende vocht / wormenpercolaat

De compostwormen voer je je ongekookte groente- en fruitresten. Snippers gescheurd karton voeg je soms toe om de pH waarde neutraal te houden. Het ecosysteem in jouw wormenhotel komt bij normaal gebruik in evenwicht. De juiste vochtigheid, temperatuur en zuurgraad zijn van belang.

Als je echt wilt begrijpen hoe het proces werkt dan kom je uit bij een stukje microbiologie. Het zijn de microben in een wormenbak die het groen afval afbreken. De wormen eten de microben samen met kleine deeltjes groen afval. Vergelijkbaar met onze eigen darmen en onze darmflora (dat zijn ook microben).

De wormen wurmen zich door de aarde en door deze peristaltische beweging verteren ze ook om zich heen. De uitwerpselen van de worm bevatten super veel nuttige microben en die breken het groen afval ook weer af buiten de worm. In het begin moet dit proces op gang komen tot een volledig ecologische verteermachine met als eindproduct het zwarte goud.

Terug naar kennisbank