Hoe snel gaat het composteren met wormen?

Elke 3-4 maanden kun je je eigen aarde oogsten. Bij elk wormenhotel is dan de onderste laag gereed en kun je deze gebruiken als extreem voedzame plantenvoeding. De wormen leven rustig bovenin, net onder het groen afval en kunnen ongestoord hun gang gaan.

 

Is een wormenbak veel werk

Het lange antwoord

Hoe lang duurt het?

Om je wormenbak op volle snelheid te krijgen ben je 4 maanden bezig om wekelijks de hoeveelheid groen afval langzaam op te voeren. Wanneer de wormenbak op volle snelheid is dan duurt het 3 tot 4 maanden tot volledige compostering. De onderste laag is dan gereed. De wormen zullen altijd naar boven kruipen en leven net onder het groen afval.

Elke wormenbak werkt net wat anders. Hier grofweg de verschillen:

Stapelbakken – Elke 4 maanden kun je de onderste bak er tussen uit halen en gebruiken voor je planten. Wanneer deze bak leeg is gaat deze weer boven op je wormentoren. Wanneer deze bovenste bak weer vol is dan kun je de onderste bak er weer uit halen.

Doorstroom design – Wormenbakken met een doorstroom design (bijv. de Hungry Bin) hebben boven een inlaat klep en onderaan een uitlaat klep. Elke 4 maanden haal je onder uit de klep een flinke emmer, de onderste 20 tot 30cm wormenmest. Het design zorgt er samen met de rullige wormenmest voor dat de bak niet leegstort. Let op: maak deze klep in het begin niet open, dan is het nog los zand.