Hoe snel gaat het composteren met wormen?

Elke 3-4 maanden kun je je eigen aarde oogsten. Bij elk wormenhotel is dan de onderste laag gereed en kun je deze gebruiken als extreem voedzame plantenvoeding. De wormen leven rustig bovenin, net onder het groenafval en kunnen ongestoord hun gang gaan.

Is een wormenbak veel werk

Het lange antwoord

Hoe lang duurt het?

Om je wormenbak op volle snelheid te krijgen, ben je 16 weken bezig om wekelijks de hoeveelheid groenafval langzaam op te voeren. Wanneer de wormenbak op volle snelheid is dan duurt het 3 tot 4 maanden tot volledige compostering. De compost is NIET vergelijkbaar met normale compost. Wormenmest of vermicompost genoemd, is vele malen verder verwerkt en kleiner gemaakt door de worm. Als voorbeeld: Wanneer je 20 liter normale compost in een wormenbak doet dan zal je hier een kwart van over houden, het wordt dus nog verder verfijnd door de wormen. Organisch materiaal, zoals een klokhuisje, wordt afgebroken tot een punt dat het niet meer kleiner kan worden. Dit wordt stabiele humus genoemd. Dit is het meest waardevolle wat er in vruchtbare aarde aanwezig is. Een wormenbak levert dus vermicompost op die bijna niet verder meer afbreekt en beschikbaar is als de beste voeding voor je planten.

Wormen leven net onder het groenafval. Dus het oogsten gebeurt van onderaf. Hierdoor zullen er maar enkele wormen in de compost zitten en zal het overgrote deel ongestoord verder leven. Elke wormenbak werkt net wat anders bij het oogsten. Hier grofweg de verschillen:

Stapelbakken – Elke 4 maanden kun je de onderste bak er tussen uit halen en gebruiken voor je planten. Wanneer deze bak leeg is gaat deze weer boven op je wormentoren. Wanneer deze bovenste bak weer vol is dan kun je de onderste bak er weer uit halen.

Doorstroom design – Wormenbakken met een doorstroom design (bijv. de Hungry Bin) hebben boven een inlaat klep en onderaan een uitlaat klep. Elke 4 maanden haal je onder uit de klep een flinke emmer, de onderste 20 tot 30cm wormenmest. Het design zorgt er samen met de rullige wormenmest voor dat de bak niet leegstort. Let op: maak deze klep in het begin niet open, dan is het nog los zand.

Terug naar kennisbank