Fruitvliegjes, wat kan ik eraan doen?

Naast dat het vervelend is kunnen fruitvliegjes geen kwaad. Het is een teken dat de wormenbak net is opgestart of dat het ecologisch evenwicht verstoord is door bijvoorbeeld plotselinge warmte.

Het lange antwoord

Hoe voorkom ik fruitvliegjes in mijn wormenbak?

De oorzaak van fruitvliegjes en andere insecten is vaak een te zure bak. Ze houden van een zure omgeving. Door genoeg papier toe te voegen of het afval in de wormenbak regelmatig te besprenkelen met een klein handje kalk, zorg je ervoor dat de pH omhoog gaat. Zo wordt het minder zuur in de bak en meer alkalisch (tegenovergestelde van zuur).

Afdekken tegen fruitvliegjes

Dek daarnaast het verse groente-en fruitafval af met 1 vel krantenpapier of gebruik hiervoor een mat van kokosvezel. Doordat je het nieuwe afval afdekt met een krantenvel kunnen fruitvliegjes niet in en uit de wormenbak. Je kunt telkens elke nieuwe lading afval afdekken met 1 krantenvel. De kokosmat gebruik je als dekentje over het afval en ligt altijd bovenop. Let op: Gebruik altijd een laag die luchtdoorlatend is, het proces mag niet stikken. Onze ervaring is dat een goede laag met droog blad ook werkt, dit is alleen lastiger “open en dicht” doen voor een nieuwe lading groen afval. Fruitvliegjes houden ook niet van lavendel en knoflook die je eromheen kunt planten.

Bedenk wel dat een wormenbak een organisch proces is. Andere insecten en kleine beestjes horen er nu eenmaal bij. Ze komen en gaan in de verschillende fasen van het proces en helpen balans te brengen. Kleine vliegjes, mieren, pissebedden, slakken en bijvoorbeeld oorwormen zijn vrij onschuldig.

Oplossingen tegen fruitvliegjes in je wormenbak op een rijtje:

  1. Kokosvezel, zie shop
  2. Kruiden knoflook en lavendel
  3. Vel krantenpapier
  4. Laag met bladeren
  5. Minder fruitafval aanbieden in het begin

Waarom komen er fruitvliegjes in mijn wormenbak?

Fruitvliegjes komen af op rottend fruit. Wanneer een wormenbak volledig in balans is dan pakken de microben het afval snel in voor eigen consumptie. Schimmels, fruitvliegjes hebben hierdoor minder vat in de bak. Vooral in het begin zal je dus zien dat schimmels en fruitvliegjes de kop op steken. Na een zes/achttal weken wanneer het ecosysteem meer in verhouding staat tot de aangeboden hoeveelheid groen afval zal dit zienderogen verdwijnen.