Wat is goed startmateriaal voor je wormenbak
Voor het opstarten van een wormenbak heb je wormenbak startmateriaal nodig:
- Onderin (biologische) vochtige tuinaarde, gebruik geen turf dit is te zuur.
- Vochtig karton en snippers papier. Nat scheurt het ook makkelijker.
- Regenwater.
- Handje aarde uit de tuin.
- Afhankelijk van het formaat 500gr tot 1 kg compostwormen.
Hoe start je een wormenhotel?
Het lange antwoord
Wil je een vliegende start maken met je wormenhotel, zorg dan voor goed startmateriaal. In de wormen wereld wordt dat ook wel bedding genoemd. Het is de laag aarde waar de wormen in leven. Wanneer een wormenhotel op volle snelheid is dan bevat je bedding vele levensvormen zoals verschillende bodemdiertjes en microben. Het is een bodemvoedselweb geworden dat zorg draagt voor de afbraak van al je organische afval.
Voor een succesvolle start kun je dus naast het startmateriaal wat hier boven is genoemd, ook nog een handje compost of composterende bladeren uit het plantsoen toevoegen. Dit zal het proces alleen maar versnellen omdat dit al de juiste bodemdiertjes bevat.
Wij starten veel wormenhotels op met een emmertje humus uit draaiende hotels zodat het sneller gaat. Voor een normale start duurt het 3 tot 4 maanden waarbij je de eerste 8 weken rustig de hoeveelheid groenafval gaat opvoeren en zorgt dat er voldoende vocht is.
Wormenbak opstarten stappenplan
Ingrediënten
- Onderin pH neutrale tuinaarde (pH 5-7).
- Vochtig karton en snippers papier.
- Regenwater.
- Handje aarde uit de tuin.
- Afhankelijk van het formaat 500gr tot 1 kg compostwormen.
Stap 1 – tuinaarde
Pak een grote emmer of afwasbak. Doe hierin je tuinaarde of kokosblok. Gebruik geen turf, dit is te zuur. Gieter er een halve liter regenwater over heen en laat de grond dit opzuigen. Wanneer je ziet dat er nog droge vezels tussen zitten, dan kun je meer water toevoegen. Regenwater bevat meer leven dan ons kraanwater, regenwater bevordert het opstarten van de wormenbak.
Stap 2 – karton
Wormen zijn dol op gesnipperd karton. Dit bevat koolstof en heeft een pH van 7-8. Dit compenseert straks bijvoorbeeld afval van zuur fruit, dat juist een lage pH heeft en veel stikstof bevat. Karton en papier snippers zijn dus goed startmateriaal om toe te voegen aan je emmer met aarde. Onze tip is een kartonnen doos in de regen te zetten en als deze goed doorweekt is pas in stukken te scheuren. Dit gaat dan lekker makkelijk en het karton is dan goed doorweekt. De snippers en de grond mix je door elkaar en moeten vochtig aanvoelen, niet doorweekt! Maak het zo vochtig als een uitgeknepen washandje. Wanneer bij het knijpen van een handje bedding er een straal water uit komt dan heb je het veel te nat gemaakt. Een paar druppeltjes is nat genoeg. Pers het water er zo nodig weer uit.
Stap 3 – magic
Nu komt de magic. Pak een handje aarde uit je tuin of balkonbak. Pak bij voorkeur een handje aarde uit de omgeving waar je straks je wormenmest in gaat gebruiken. Een theelepel grond bevatten miljarden levensvormen volgens Wageningen University.
Voeg een klein handje toe aan je emmer met aarde en kartonsnippers. Roer de aarde erdoorheen. Op deze manier breng je dus al heel wat leven in je brouwerij.
Stap 4 – voeg toe aan wormenbak
Je startmateriaal/bedding is nu klaar en schep je in je wormenbak. Voordat je dit doet leg je een vel krantenpapier of karton onderop. Dit voorkomt dat de grond door de gaatjes valt. Per model varieert natuurlijk de hoeveelheid. Bestaat je wormenbak uit stapelbare bakken zorg dan dat je deze niet te vol doet. Het moet namelijk luchtig blijven. Vul wanneer je teveel bedding hebt de bovenliggende bak.
Stap 5 – compostwormen
Maak in de onderste bak van je wormenhotel een kuiltje. Wanneer je een Hungry Bin hebt maak je een kuiltje in het midden van je gevulde bak. Leg de wormen in dit kuiltje en dek ze af met een dun laagje zand. Je hoeft ze niet te verspreiden, dat doen ze zelf wel. Dek het zand af met wat bruine bladeren, in de natuur wonen ze namelijk ook in de strooisellaag. Tussen gevallen blad en aarde en voelen ze zich thuis.
Stap 6 – voeren
Start heel geleidelijk met voeren en begin met zachte en makkelijk verteerbare kost zoals komkommer, avocado, salade en wat bruin blad uit de tuin. Zo, klaar is Kees, de hotelmanager heeft zijn werk gedaan, het is nu aan de wormen!
Stap 7 – opstart tips
- Voer heel geleidelijk.
- Heb geduld, het begin gaat super traag.
- Je neus is je beste raadgever. Gaat het rotten en stinken, schep dit dan weg.
- Zorg dat het vocht weg kan. Kraantje aftappen of open laten staan.
- Zorg dat het niet te droog wordt. Giet het afgetapte vocht weer boven in de bak. Zo blijft alles licht vochtig.
- Mix wat snippertjes eierdoos door je GFT afval.
- Nogmaals heb geduld, het opstarten van een wormenbak duurt 12-16 weken.